PRO Partij voor rechtvaardigheid en ontwikkeling

In het nieuws


Pro Eindhoven hoopt als lokale partij op eigen plek in Eindhovense raad: ‘Inwoners worden nu te weinig gehoord’


EINDHOVEN -Een lokale partij die opkomt voor de inwoners van Eindhoven. Met dat doel wil oprichter Dirk Sloots met zijn nieuwe partij Pro Eindhoven over twee jaar meedoen aan de gemeenteraadsverkiezingen. ,,We hebben idealen, maar zijn ook pragmatisch.”


Ad de Koning 25-03-24, 21:07 Bron: ED


De Pro in de naam van de partij staat voor Partij voor Rechtvaardigheid en Ontwikkeling, vertelt de 23-jarige Sloots, thuis in zijn ouderlijk huis in de Woenselse wijk Luytelaar. ,,We willen dichtbij de burger staan, iets wat de bestaande partijen nu niet echt doen", vindt de Eindhovense rechtenstudent.


Aan de vorige verkiezingen deden in Eindhoven zeventien partijen mee, waarvan er nu - inclusief een afsplitsing - dertien in de gemeenteraad vertegenwoordigd zijn. Wat voegt Pro Eindhoven daar aan toe?
,,Een echte lokale partij, die is er nu niet. Je hebt natuurlijk het Ouderen Appèl, maar die richt zich specifiek op de ouderen. Wij willen er voor iedereen zijn, voor jong en oud. Als lokale afdeling van een landelijke partij volg je een landelijke lijn, maar als lokale partij kun je je echt op specifiek lokale zaken richten.”


Dat er in Eindhoven nog ruimte is voor een nieuwe lokale partij, bewijst volgens Sloots de verkiezingswinst van Hart voor Veldhoven in buurgemeente Veldhoven. Die partij - overigens het resultaat van een fusie van drie partjjen - werd daar twee jaar geleden onverwacht de grootste.
,,Zij hebben het goed gedaan, net als trouwens ook een partij als Hart voor Den Haag. Dat laat zien dat er ook in een grote gemeente ruimte is voor een lokale partij, die echt vanuit de stad zelf komt.”


Een van de speerpunten van Pro Eindhoven is dat de partij ‘opkomt voor de inwoners en ook echt naar ze luistert'. Betekent dit dat u er alles aan zou doen om het uw kiezers naar de zin te maken?
,,Nee zeker niet, dat is natuurlijk geen doel op zich. Maar burgerparticipatie draait om twee dingen: gehoord worden en iets doen met de kritiek of suggesties die gedaan worden. Ik denk dat het al heel wat is als mensen gehóórd worden. Dat gebeurt nu nog echt te weinig, ook al wordt vaak wel gezegd dat mensen inspraak hebben.”


Zijn er bepaalde thema's waar Pro Eindhoven extra aandacht voor heeft?
,,Dat zijn toch de grotere onderwerpen waar het nu al veel over gaat: het mobiliteitsvraagstuk, de daklozenproblematiek, het woningbouwbeleid. Over mobiliteit gesproken: de gemeente zet nu heel erg in minder ruimte voor auto's in de stad. Maar daarbij wordt nog wel eens vergeten dat veel mensen echt afhankelijk zijn van een auto en voor wie het OV vaak geen goed alternatief is.”


Geldt dat laatste ook voor u zelf, omdat u in een rolstoel zit?,,Ik zit inderdaad al mijn hele leven in een rolstoel en daarmee loop je gedurende je leven tegen heel veel dingen aan die beter zouden kunnen, zouden moeten. Maar het is zeker niet zo dat we een partij willen zijn voor mensen met een beperking. Want daarmee beperk je je toch weer tot een specifieke doelgroep, terwijl we er echt voor iedereen willen zijn.”


Wat is nu het plan richting de verkiezingen in 2026?

,,Tot aan de verkiezingen willen we als buitenparlementaire fractie opereren, dus de huidige raad opbouwend kritisch volgen. Iedereen die zich aangesproken voelt, kan zich vanaf nu bij ons aansluiten.”


Pro Eindhoven hoopt als lokale partij op eigen plek in Eindhovense raad: ‘Inwoners worden nu te weinig gehoord’ | Eindhoven | ed.nl